Snelweg in Pijnacker Noord? Door: Bart Ennema

Nee het gaat niet om een vierbaans snelweg door onze wijk. Ook niet om een tweebaans aftakking van de N 470. Nee het gaat om een veel ernstiger probleem. Het gaat om de sterke afname van de egel landelijk en in onze omgeving.

Een steuntje in de rug, is het aanleggen van een zogenaamde egelsnelweg. En daar kan iedere tuinbezitter aan meehelpen. Egels zijn nachtdieren en velen van u zullen bij nacht en ontij hun gesnuif en geritsel in de tuin hebben waargenomen. Dat is bij mij in de tuin ook vaak het geval geweest. Maar de laatste jaren komen ze steeds minder in mijn tuin rondscharrelen. Ik geef ze wel alle gelegen- heid om er te komen, want de doorgang naar mijn buren is nergens echt afgesloten, een beukenhaag aan de ene zijde en een open raster met planten aan de andere kant maken mijn tuin goed toegankelijk voor deze nuttige dieren. Waarschijnlijk ligt mijn tuin niet meer langs hun snelweg. Liggen er teveel afgesloten tuinen in de omgeving. Jammer!! En zo’n volledig afgesloten tuin is voor de egel een echt obstakel. Door het aanleggen van een egelsnelweg kan daar verandering in komen.

Wat is een egelsnelweg? Niets meer of minder dan een gat van ongeveer 13 bij 13 cm. onderaan een verder gesloten schutting.
Op de foto een gezaagde doorgang, maar een onderdoorgang door het weghalen van een paar stenen, kan natuurlijk ook. Op die manier kan de egel van de ene tuin naar de andere komen zonder problemen. Zij leggen vele kilometers af elke nacht.
NMP zoekt mensen die een dergelijke opening willen maken. Mocht daar hulp bij nodig zijn, dan is die voorhanden (wellicht na coro- na)

Deze snelweg brengt uw tuin weer tot leven op een eenvoudige manier. Bij de egelwerkgroep (van hun komt het idee) is voor €5,00, een leuk bordje te verkrijgen dat bij de doorgang geplaatst kan worden als u dat leuk vindt. Maar het gaat natuurlijk vooral om het ondersteunen van onze nachtelijke tuinvriend de egel.

En verder kan u door middel van een egelhuis voorzien in een schuilplek voor onze stekelachtige scharrelaar. Daar hoort u binnen- kort meer over.

Dit artikel is ontstaan naar aanleiding van de zeer enthousiaste en heldere lezing van Merel Klaarmond van de egelwerkgroep voor NMP (Natuur en Milieu Pijnacker)

Meer informatie over egels op: Zoogdiervereniging 
of op   Egelbescherming